2014. február 25., kedd

Grillfűszerek a kertben

Miből lesz a jó grillfűszer? Minden fúszerből ami elég friss, elég erős aromájú hogy a füstös ízzel keveredve megtartson valamit a saját karakteréből és a magas hőt is jól bírja. Ezek elegyítése pedig remek fűszerkeveréket ad.
Hazánk éghajlata igazán szerencsésnek mondható ha a grillezést tekintjük (ha a téli olimpiát akkor már nem annyira).Itt Budaörsön például rengeteg kertben termesztenek fűszernövényeket. Sok-sok napos óra és meleg éghajlat kedvez a grillezni vágyóknak és viszonylag kevés eső esik a meleg évszakban, de ez a kevés is elég, hogy szinte ez összes klasszikus grillfűszer megteremjen a kertünkben, esetleg éppen a grilltűzhely mellett.
 Kezdjük a nagy kedvencemmel, a rozmaringgal. A mediterrán konyha egyik alapfűszere, mentafélék családjába tartozik. Ez a hazánkban régóta honos fűszernövény nem nevezhető nagy helyigényűnek és a talajt tekintve sincsenek nagy elvárásai, akár egy nagyobb cserépben is megél a teraszon. Évelő növény, tehát elég csak egyszer elültetni és onnantól bármikor szedhetünk róla friss ágacskákat. Igen bármikor, még télen is zöld hajtásokkal virít a hó felett, csak egy kicsit le kell porolni a hótól - tehát fűszerünk lenne a téli grillezéshez is. Most éppen virágzik, kis kékes virágai salátába remekül hasznosíthatóak. Leveleit le lehet fagyasztani ha mégsem akarnánk otthon termeszteni legyen mindig kéznél. Kisebb ágakat szedve belőle és kissé megvizezve azokat, remek füstaromát tudunk varázsolni fél pillanat alatt a grillezéshez. Egy dolog amit a rozmaring növény nem szeret, a túlzottan sok vizet.


rozmaring grill csirke
Rozmaringos csirke



   A kakukkfű szintén évelő növény, helyigényét tekintve még kisebb mint az előbb bemutatott rozmaringnak. Nem javasolom egyik növényt sem hogy magról próbálkozzunk, inkább vegyünk már csíráztatott fiatal növényeket, amiket egyenesen a végleges helyükre ültethetünk. Mivel a kakukkfű vonza a méheket érdemes a kinti asztaltól távolabb ültetni. Kisgyerekes családoknak külön ajánlanám figyelmébe, köhögésre, megfázásra nagyon jó gyógyír a levelekből készült forrázat és a főzött szirup. 
   Szurokfű, vagy másnéven oregáno de szép régi nevén nevezve, vadmajoranna. Ebből is látszik, nem most került be hazánkba ez a szép kis növényke, régóta használják errefelé is ízesítésre. Grillételekbe elsősorban az olaszos ízvilágú ételekhez illik, a paradicsomos szószokba leginkább.
   Francia tárkony nevelésében a legnehezebb rész, hogy megakadályozzuk a túlzott elszaporodását kertünkben( pont mint a menta és a citromfű).Télire érdemes az egész növényt visszametszeni a tövénél. Koratavasszal azután a gyökeréből hajt ki, kb duplaannyi hajtással mint előző évben. Hosszúkás kettéágazó leveleit salátákba illetve pácokba használhatjuk leginkább. Én szeretem a francia tárkonyt egy kis olajjal elturmixolni és így saláta öntetnek használni, de bármelyik pácba beletehetjük. Azzal kell vigyázni nehogy sokat tegyünk belőle mert erőteljes, robosztus íze könnyen elnyomja a többi ízt és ahogy Nigella fogalmazott egyszer: könnyen frissen szedett szénakazal íze lesz az ételünknek.
A zsálya lassan növő, évelő örökzöld cserje. Erős fűszeres aromájú növény. Nagyon aranyos kis nyuszifülekre emlékeztető puha levelei vannak. Grillezésen kívül használhatjuk még teának is egy kiadós ebédet követően segíti az emésztést. Olajban eltéve sokáig lehet használni.
Zsálya  (Salvia officinalis)
Mentát  talán senkinek sem kell bemutatni annyira elterjedt növényünk. Két fajtáját használjuk többnyire a grillezéshez, a fodormentát és a borsmentát. Sűrű növésű növény, megvásárlás után egyből ültessük el. Nem túl tömör földben érzi legjobban magát. A menta is igen szapora növény, ha nem akarjuk hogy idővel az egész kertünk egy nagy menta rét legyen, érdemes határokat szabni a terjeszkedésének, például cserépben nevelni. Grillezéskor jó szolgálatot tehet a füstölésnél is, ahogyan a rozmaring is, valamint a grill ételekhez illő italok, deszzertek megalkotásánál.
A citromfüvet vásárolni is lehet, de leginkább a patakparton, nedves árnyékos helyeken kereshetjük. Ha hazaviszünk egy kisebb növénykét nagyon gyorsan meghonosodik kertünkben. Szereti az árnyékos, félárnyékos nedves környezetet. Néha vissza kell tépkedni egy kicsit, mert hamar túlnő a határain ő is. Tapasztalataim szerint a friss hajtásvégek a legjobbak fűszerezéshez. Ha van otthon kerámiakés, akkor érdemes azzal aprítani a fűszereket.
A babérról kevesen tudják hogy a mi éghajlatunkon is képes megnőni bokor méretűre, mint ahogyan a szomszédos mediterráneumban. Grillezéshez a pácban vesszük legnagyobb hasznát, remek ízvilágot varázsol főleg a sertés és a marha húsoknak. Kertészetekben válasszunk minél nagyobb példányt és ültessük napos helyre.
Nyugodtan próbálkozhatunk a chili nevelésével is. Egy-két növényből már jelentős mennyiségű chilit szüretelhetünk grillezéshez. Képes áttelelni a mi éghajlatunkon is, de ehhez szobahúmérséklet kell. Sajnos ebben az esetben kisebb paprikákat várjunk, mint az egy éves növénytől. Grillezéskor szedhetjük frissen a chilit, köretekhez izlés szerint adagoljuk. Grillpácba téve vigyázzunk vele, emrt még a felnőtt társaságban is akadnak akik egyáltalán nem szeretik, vagy esetleg kevésbé szeretik mint a többiek.
A kaprot hagytam utoljára, nem véletlenül. Dédnagymamám zalai kertjében néha százszám nőtt a kapor, néha semmisem. Szerinte a kapor öntörvényű növény, nincs rá hatása az embernek mikor és hol kezd el nőni, ha egyáltalán elkezd valaha. Ha megszereti nálunk a talajt, bízhatunk benne hogy jó kaporterméssel ajándékoz meg egyes években -és ez lássuk be nagy szerencse főleg ha szeretjük a kovászos uborkát  és nem csak a grillért rajongunk.
(www.edenkert.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése