2014. február 19., szerda

Grill vagy barbecue vagy mindkettő?

   Először is szeretném leszögezni, nem kívánok semmiféle etimológiai értekezésbe bocsátkozni a grillezésről. Nem szakterületem a nyelvészkedés és eléggé járatlan vagyok benne úgyszólván. Azonban régóta foglalkoztat a kérdés hogy itt a keleti blokkban miért keverik ezt a kettőt (grill és barbecue) olyan gyakran egymással. Csakugyan egymás szinonímái, vagy van köztük gyakorlati eltérés. Kérem én ennek a kérdésnek ma utána néztem a neten (hol máshol?)
   Szumma szummárum a két eljárás köszönő viszonyban sincs egymással. A grill egy gyorsabb sütési eljárás közvetlenül tűzön amit szén vagy gáz táplál, míg a barbecue(BBQ, barbie, barbeque) egy lassú, jópár órás elfoglaltság amit szigorúan csak fa tűzön szabad végezni hogy az étel jól magába vegye a füstös ízekek. Nos így már értehető a különbség nemde? Ha mégsem akkor jó nyomon járunk, hiszen a két eljárás nagyban keveredhet egymással, amint ezt itthon is szoktuk látni. Összefoglalva azért a lényeget, hogy mégse érezzük magunkat tájékozatlannak a témában: a grill gyors és forró, a barbecue pedig alacsonyabb hőfokon lassabb sütési eljárás.
   Na ki melyikre fog szavazni? Grill vagy barbecue?
De mig eldől a szavazás addig is álljon itt még egy érdekesség (jó tudom nem akartam etimologizálni, de belecsúsztam). Szóval Wikipedia írása szerint a szó maga a barbecue, a barbicu szóból ered a karibi Taíno nyelvből és a barbacoa változatban jelent meg Európában és nagyjából a jelentése a szent tűzhely volt. Azt a folyamatot jelölték vele mikor egy gödröt ástak a húsnak amit aztán beletettek és alá tettek egy agyagedényt, hogy abba csöpögjön a zsírja. Ezt azután befedték mindenféle gallyal és ágakkal amiket meggyújtottak és több órán keresztül sütötték a tüzénél az alant fekvő húsdarabot, ami általában egész kecske volt.
   Milyen találó és megkapó nem? Azokban az időkben az embereknek nem szórakozás volt a szabadtéri sütés hanem az életben maradás egyetlen módja. Persze lehetett akkor is nyers húst enni, ahogy eszünk manapság is, de lássuk be nem véletlen, hogy az első férfi aki véletlenül belepottyantott egy hús darabot a tűzbe örökre rabja lett ennek. Máig sem tudunk szabadulni ettől a mélyre visszanyúló, ősi, szinte az emberré válásunk kezdetét jelző mozzanattól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése