2014. március 13., csütörtök

Grillköret

Hogy mi illik a grillételekhez, mit eszünk hozzá köretként? Kinek-kinek ízlése és pénztárcája szabhatja meg, hogy mit eszik a grillételeihez. Azoban ha pár igazán ütős grillköretet keresünk tudok segíteni.
A krumpli mindenképpen egy igazi joker, mindenhez megy. Legyen szó grillezett sertésről, marháról, de a  csirke és a hal is jól megfér a krumplival. Grillételhez csinálhatunk sütőben sült krumplit is, ekkor kicsit könyebb dolgunk van, hiszen mig a szabadtűzön sül a főétel, bátran ténykedhetünk a konyhában- persze jó ha mind a két helyen van séf.
Grillételekhez köretnek számomra a legnagyszerűbb a grillzöldség. Az én receptem a következő:

Grillköret zöldségből

  • 1 padlizsán
  • 2 cukkini
  • 4-5 paradicsom
  • 4 paprika
  • lila hagyma
  • fokhagyma
A hagymák kivételével megpucolom a zöldségeket és hosszabb csikokra vágva befűszerezem őket és sózom. A hagymát negyedelem csak. A paradicsomot csak félbevágom, ha nagyon nagy, akkor negyedbe.Alacsony hőfokon kezdem sütni őket, a sütés végén a rács szélén.  A vágási felület mindig felfelé legyen és csak ott sózzuk fűszerezzük meg. Azért jó ha minél hoszabb csikokat vágunk belőlük, mivel így kisebb az esélye hogy becsúszik a rácson, egyenesen a parázsba. A karikára vágott cukkini például előszeretettel csusszan le. Mikor megpuhultak és átvették a füst illatát lehet tányérra rendezni őket, és tálalni, esetleg egy serpenyőben kicsit még dinsztelni, hogy átvegyék egymás ízét, ekkor tehetünk rá egy csipetnyit a fokhagymából. Garantált a siker. Ez a köret paleo diétába is illeszthető, persze csak ha szeretjük a paleo grillt.


Grillezett gomba

  • 8 nagy fej gomba
  • vaj
  • juhtúró
Második kedvencem ez az ínycsiklandó gombás köret, ami valójából főételként is megállja a helyét, de mi legtöbbször köretként esszük. A gombákat nem szükséges megpucolni, elég csak megmosni és a tönköt eltávolítani. A tönk helyére teszünk egy kiskanálnyi vajat, mellé juhtúrót(brindza). A juhtúró aromája és sótartalma átjárja az egész gombát és finom ízt kölcsönöz ennek az egyébként elég neutrális ízvilágú ételnek.
Az előkészített gombákata sütés elején tesszük a rácsra, oldalra és közepes hőmérsékleten addig hagyjuk rajta, míg a nyers gomba megpuhul, a juhtúró pedig szétfolyik benne.


Grillezett spárga baconbe csavarva


  • csomag zöld párga
  • csomag előszeletelt bacon
A zöld spárgát alaposan megmossuk és megpucoljuk. Legegyszerűbb egy hámozóval lefejteni a külső réteget a növényről. A szárak világosabb fás alját levágjuk, mert azok eléggé kemények és ízetlenek. Egyesével rátekerjük a bacont, spirál alakban, tehát elkezdjük az alján és a tetejéig tekerjük a bacont, persze a spárga lógjon túl a bacon-ön. Alacsony hőfokon sütés végén 17-20 perc alatt megsütjük, vigyázva hogy a bacon-ból kicsöpögő zsír nehogy lángragyújtsa a parazsat. Ha a spárga szálak már puhák, akkor van készen. Szárazabb húsokhoz, esetleg halhoz remekül illik.

És az elmaradhatatlan tavaszi saláta

Saláta mint grillköret

1 megjegyzés: