2014. március 10., hétfő

Grillezett camembert

Hétvége és jó idő. Kell-e ennél több a grillezéshez? Persze hogy kell. Kell még sok sok finom étel és jó recept hogy kedvünkre válogassunk közülük. Remélem mostanra már minden olvasóm megvette a saját grilljét,a mi lehet gázos vagy faszenes. Én a faszeneset preferálom, de hát mint tudjuk ízlések és pofonok, különbözőek.
Ami biztos hogy a grillezett camembert, elronthatatlan és mennyei ízű. Még a vegák is eszik, a kicsikről meg nem is beszélve. Közepes vagy inkább alacsony hőmérsékleten süssük a sajtot. Semmiféle előkezelést pácolást nem igényel, még sót sem.  Arra kell vigyázni, hogy kerek egész sajtot válasszunk és lehetőleg közepes árfekvésűt, mert ezek a sajtok még nem érettek teljesen, úgyhogy a külsejükön vastag és kemény penészréteg van, ami megakadályozza, hogy az olvadó sajt kifolyjon. Ha a húsok sütése után kezdünk neki, nem ronthatjuk el, mivel a húsokból kicsöpögő szaft füstje jól átjárja a sajtokat, a jellegzetes csíkok (grill-mark) pedig a husi rácson maradt szaftjától gyönyörűen kirajzolódnak. Nem kell sokat forgatni őket, csak míg mindkét felük megpirul kicsit és megolvad belül a sajt. Hogy megvan-e olvadva azt többféle képpen ellenőrizhetjük, legegyszerűbb ha valami tompa evőeszközzel, ( kiskanál, esetleg a kezünk) megnyomjuk a tetejét. Ha már nem az a kemény, rezgős sajt, akkor lassan el is készül.

grillezett camembert
Grillezet camembert
Köretnek saláta, esetleg valami grillezett gyümölcs illik hozzá. Tudom ajánlani a szintén vega ananász karikát, ami grillezve édességként, de köretként is megállja a helyét. Grillezése pofon egyszerű: a lecsöpögtetett karikákat, mindenféle pácolás és sózás nélkül a grillezés végén feltesszük a tűzre és hagyjuk hogy pár perc alatt rákaramellizálódjon a cukros lé. Kissé megpuhul és már ehetjük is. Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése